Hebben we alles?

Project(deel) gereed en dan toch vertraging... Hoe kom je daar vanaf? Cinemeta

Gebeurt het jou ook wel eens dat je aan een volgende stap in je project wilt beginnen en er missen een aantal bestanden? In het gehele traject van een (post) productie of het nou om audio, video of een combinatie van beiden gaat. Is er altijd wel een moment dat de data van locatie en computer wisselt. Bestanden moeten worden verstuurd via internet of harddisk, of moeten worden omgezet naar andere formaten voor verdere verwerking. Het komt dan toch nog regelmatig voor dat de ontvangende partij moet constateren dat het geheel niet compleet is. Voor alle partijen is dit vervelend, er gaat immers tijd verloren, er kan irritatie ontstaan.  En soms staat de missende data op een computer van iemand die wellicht al met een andere klus bezig is, of zelfs in het buitenland is, en komt het hele proces daardoor stil te liggen, terwijl de deadline met forse schreden nadert.

Voorkom ergernissen

Om al deze ergernissen te voorkomen is het  aan te raden om na het kopiëren van de data nog eens een dubbel check te doen. Hierbij kun je afhankelijk van de situatie aan de volgende dingen denken:

Verbind de externe harddisk met een ander systeem waarop geschikte software staat en probeer of het project opent, en of alle video en audio bestanden gevonden kunnen worden.

Downloads en tijdelijke bestanden

Het gebeurt regelmatig dat er tijdens een project tijdelijke bestanden worden gebruikt die van internet komen en later nog vervangen moeten worden door hogere kwaliteit bestanden. Zorg ervoor dat de hoge kwaliteit bestanden ook mee geleverd worden. Met een check of het project opent en er niets mist, vallen de bestanden die nog vervangen moeten worden immers niet op, geluid en beeld is aanwezig maar wellicht alleen in lage kwaliteit.

Exotische bestanden

Mochten er in het project exotische bestandstypes voorkomen, of beeld en geluidsformaten die niet alledaags zijn, is het raadzaam om van tevoren even contact op te nemen met de partij die de volgende stap in het proces gaat realiseren, dit alles om een zo soepel mogelijke overgang van de ene locatie naar de andere locatie te gaan.

Klaar?

Als alles compleet is dan is het project klaar voor de volgende fase, en hopelijk gaat de verhuizing van het ene systeem naar het volgende systeem m.b.v. bovenstaande tips zo vlekkeloos als mogelijk. Ben je toch nog onzeker over 1 van de stappen in het proces of heb je er vragen over kun je altijd contact opnemen met de ontvanger van je project.

 

Richard Meintjes | CineMeta