Postproductie CinemetaNa een lange weg van subsidies aanvragen en wel of niet krijgen van het geld en het proces van crowdfunding heb ik eindelijk mijn budget bij elkaar om mijn opdracht film te moge maken.

Na de opname periode die ik zelf goed in de hand heb kunnen houden, ben ik toe aan de montage. Ik besluit om de montage zelf thuis te doen. Want ik weet nu eenmaal het beste hoe ik de film verder wil ga monteren en welke inhoud ik de film wil meegeven.

Zelf doen

Ik loop al direct tegen allemaal verschillende technische problemen aan.
In welke codecs moet ik de film gaan inladen en welke vinkjes moet ik nu wel of niet uitschakelen in mijn software pakket. Het internet kan mij gelukkig op veel vragen die ik heb antwoord geven.
Ik monteer verder en wordt door middel van het gebruik van het systeem steeds meer thuis in de software en apparatuur waar ik mee werk.

Tijd

Na veertien dagen zit mijn film in elkaar en besluit ik om eens even afstand te nemen van mijn gehele visuele verhaal. Na een aantal dagen open ik weer eens even het bestand waar ik mijn film versie in heb opgeslagen en kijk nogmaals kritisch naar de inhoud.
Ik verander hier en daar nog iets zonder dat dit direct de inhoud heel erg beïnvloed.
Dit moet het dan toch zijn, en ik besluit mijn opdrachtgever te bellen en vraag of hij wil komen kijken. Hij is erg enthousiast en vraagt wanneer hij de film kan krijgen.

Dat duurt nog wel even hoor want het geluid moet nog gemixt worden en het beeld zal ook nog verder moeten worden bewerkt.
Ik ben nog wel een aantal weken bezig om dit verder uit te voeren en af te werken.
Mijn opdrachtgever vraagt: “kan je er niet meerdere mensen bij halen zodat je sneller klaar bent want ik heb eigenlijk volgende week een bijeenkomst waar deze film die jij nu hebt gemaakt perfect bij zou passen”.

UitbestedenPostproductie Cinemeta

Dan zullen wij het moeten uitbesteden aan een postproductie bedrijf die deze zaken veel sneller kunnen aangezien hun capaciteit van afwerking vele malen hoger liggen dan als ik het zelf voor je in eigen beheer toe.
Mijn klant besluit om de film verder te laten afwerken bij een postproductie bedrijf en vraagt mij om het gehele proces voor hem  te begeleiden.

Hoe kom ik nu snel aan een adres van een postproductie bedrijf. Ik heb daar helemaal geen ervaring in.
Google helpt mij daarin en ik merk op dat er tegenwoordig niet zo veel meer bedrijven zijn die alle faciliteiten in postproductie nog kunnen leveren.
Gelukkig ik heb er één gevonden en besluit ze direct te bellen.
Ik vraag maar eerst eens een offerte aan want ik heb maar een beperkt budget.

Snelheid

Binnen 4 uur krijg ik via de mail een kant en klare offerte waar alle faciliteiten op staan vermeld met een doorloop tijd van twee dagen voor de gehele afwerking.
En de prijs is ook geheel binnen het budget wat ik in gedachte had.
Ik geef het ja woord aan het postproductie bedrijf en maak een afspraak dat ik direct de volgende dag mijn harde schijf kom brengen waar het project staat opgeslagen.

Met het postproductie bedrijf maak ik verder planmatig afspraken voor het gehele proces. Audio montage, mixage, voice-over en voor het beeld kan ik tijdens de mixage ook af en toe mee kijken bij het kleur-corrigeren van het beeld.
Op een gegeven moment zijn er vier mensen aan het werk en besef ik mij dat deze manier van werken wel erg efficiënt en kosten besparend is.

Tevreden opdrachtgever

Deze methode van werken in de postproductie is erg prettig en ontzorgd geheel.
Ik nodig mijn opdrachtgever uit om in het postproductiebedrijf te komen kijken en is wederom weer zeer enthousiast hoe de film er inhoudelijk maar nu ook technisch uitziet.
De film kan ik nu met een gerust hart afgeven aan mijn opdrachtgever die verrast maar ook blij is. Wij nemen afscheid van elkaar, en bij de auto zegt hij tegen mij tot aan een volgende film ik bel je volgende week even.

Ik ben verrast maar ook iets overdonderd maar kan eigenlijk terug zien op een hele prettige periode van werken maar de laatste periode was wel erg prettig.

Zou dit aan het postproductiehuis hebben gelegen????

Ru van Meeteren | Cinemeta