Vandaag de dag is bewegend beeld alom. Maar door de verscheidenheid aan apparatuur waarop bewegend beeld wordt afgespeeld, komt het nogal eens voor dat beeld en geluid niet zo weergegeven worden zoals bedoelt was door de maker. Wat zijn de valkuilen en waardoor zou het kunnen komen, en wellicht kunnen worden voorkomen.testbeeld. Cinemeta

YouTube en Facebook

Als we iets terug gaan in de recente geschiedenis dan waren er grof gezegd twee soorten afspeel mogelijkheden, de televisie en de bioscoop. Van beide mediums is zeer precies vast gelegd aan welke technische eisen de content moet voldoen, om een zo optimaal mogelijk beeld en geluid te reproduceren. Door de opkomst van de computer, telefoon, tablet, flatscreens en beamers zijn er veel meer opties waarop beeld en geluid kunnen worden afgespeeld. Bij televisie en bioscoop worden de technische specificaties nog steeds erg streng bewaakt. Voor internet is dit amper van toepassing, en iedereen kan inmiddels een filmpje op YouTube of Facebook plaatsen. Maar is het gebrek aan technische controle dan de reden dat beeld en geluid op zovele apparaten zo kunnen verschillen?

KleurenKleur. Cinemeta

Nee, het is niet alleen de technische controle. Ieder beeldscherm of projectie heeft zijn eigen karakteristieken. Laten we als voorbeeld een televisie programma nemen. Het beeld en geluid wordt specifiek afgeregeld voor televisie. Maar het programma moet naderhand ook te zien zijn op de computer en telefoon. De kleur-temperatuur van een televisie is over het algemeen anders dan die van een computer monitor of telefoon, evenals het gamma verloop van de diverse beeldschermen. Door deze verschillende karakteristieken verandert het beeld. Het beeld wat er op televisie goed uitziet wordt fletser op de computer, en de kleur ziet er wat blauwer uit. En u kunt zich vast wel voorstellen dat het geluid uit een televisie in de huiskamer anders klinkt dan de mini speakertjes in een laptop of telefoon. Lage tonen vallen weg en alleen de midden en hoge tonen zijn te horen. Eén bestand voor meerdere platforms is dus niet de ideale oplossing.

BeeldSchermen. Cinemeta

Wat ons ook regelmatig opvalt is dat de kleuren tussen de diverse afspeelsoftware op de computer er anders uitzien. Of dat beeld en geluid asynchroon worden. De keuze van de afspeelsoftware blijkt hier ook nog een belangrijke rol te spelen. De software vergt best veel computerkracht om een full-hd video af te spelen, als de computer al wat ouder is, dan gaan deze verschijnselen zich sneller manifesteren. De juiste keuze is meestal een nogal persoonlijke smaak van de gebruiker, als er al een keuze is gemaakt. De software die standaard bij het besturingssysteem zit kan meestal ook de filmpjes afspelen, maar is niet bij voorbaat ook de beste keuze.

Voor het beste formaat van de film gelden weer andere regels. Dat hebben we te danken aan de tablets, telefoons, social media, etc. We helpen je graag verder als je het beeldformaat moet worden aangepast.

Afspeelsoftware

De kleur verschillen tussen de diverse afspeelapparaten gelijk krijgen met maar 1 versie van een filmpje is nagenoeg niet haalbaar en verschillende versies maken kost meer geld, en budget is wel vaker een struikelpunt. Onze ervaring leert echter dat de meeste andere problemen voorkomen kunnen worden door kwalitatief goede afspeel software, en dat betekent niet automatisch duur. De VLC player (http://www.videolan.org) is gratis en voor zowat alle platformen te downloaden. Dus mocht uw filmpje er wat raar uitzien, stotteren met afspelen, of beeld en geluid niet synchroon lopen, probeer het zelfde filmpje ook eens met deze speler, wellicht dat dat een hoop ergernis scheelt.

Voor deze  en andere technische vragen kun je ons ook contacten.

Richard Meintjes | CineMeta