Kleurcorrectie zelf doenkleurcorrectie. Cinemeta

In de postproductie is de kleur-correctie een hele speciale bezigheid.

Door de vele software die tegenwoordig wordt aangeboden op internet is het zeer verleidelijk om zelf de kleur-correctie uit te voeren van je eigen project.

Het kan ook zijn dat er geen budget is in de begroting om überhaupt de kleur-correctie te laten uitvoeren.

Er zijn dan ook veel mensen die dan maar zelf beginnen. Maar al gauw merken ze dat als je een stukje op weg bent dat het toch echt niet mee valt.

 

5 Valkuilen in kleurcorrectie

Waar zitten dan de valkuilen als je aan het kleur-corrigeren begint?

  1. Als eerste in het verkrijgen van de juiste kleuren en dekking zodat je een acceptabel beeld krijgt.
  2. In de continuïteit, om steeds weer op dezelfde dekking en contracten uit te komen bij shots die zich herhalen in de film.
  3. De shots goed op elkaar te laten aansluiten.
  4. Maar ook dat je de look waar je mee begint en voor ogen hebt voor dit project deze ook blijft vasthouden ook wanneer je meerdere dagen aan het kleur-corrigeren bent.
  5. Maak ook niet te lange dagen want het is al vaak bewezen dat je na 8 uur vermoeid raakt en alles wat je boven de 8 uur nog aan het kleur-corrigeren bent de volgende dag opnieuw kunt doen. Dit kost veel tijd en dat is jammer.

 

Tijd, expertise & kostenkleurcorrectie. Cinemeta

Je kunt natuurlijk ook de kleur-correctie door een professionele colorist laten uitvoeren bij een professioneel postproductiebedrijf.

Er wordt al snel de conclusie getrokken dat dit duur zou zijn. Maar vaak is dat aan het eind van de postproductie terugrekenend niet het geval. Los van het eventuele leerproces en de tijd die je daar aan kwijt bent, is je eigen tijd ook nog eens veel kostbaarder. Dat lijkt misschien niet zo, maar in de praktijk is dat wel het geval.
De tijd die je namelijk zelf besteed aan kleurcorrectie kun je niet besteden aan andere zaken. En aangezien kleurcorrectie in het laatste deel zit van een productie, ben je juist druk met andere zaken die met die productie te maken hebben. Tijd (jouw tijd) is dus belangrijk. Daarbij komt dat jouw expertise ergens anders ligt en dus ook ergens anders beter tot zijn recht kan komen.
En “last but not least”, je bent toch vele malen duurder dan een colorist (of grader)? Als je de kleurcorrectie uitbesteed help je jezelf en een postproductie bedrijf.
Je kunt dus ook bij ons terecht voor kleurcorrectie. Neem snel contact met ons op.